Playing a video (Stop)
Powered by Haskell (GHC 8.8.4 )

Δημήτριος Παπανικολής

στη ναυμαχία της Ερεσσού, η πυρπόληση του τουρκικού δίκροτου από τον Παπανικολή, το πρώτο έτος της επανάστασης

Ο Παπανικολής ήταν μπουρλοτιέρης που καταγώταν από το νησί των Ψαρών. Σημαντική δράση του ήταν η πυρπόληση τουρκικού δίκροτου στα νερά της Ερεσού (περιοχή της ανατολικής Λέσβου, η Λέσβος στον χάρτη βρίσκεται πάνω από τα Ψαρά και την Χίο άρα είχε επαφές με τα ιστορικά Ψαρά τα οποία καταστράφηκαν το 1824) στις 27 Μαΐου του 1821.

Φοίτησε αρχικά στη φημισμένη Σχολή Δημητσάνας, στο Άργος και μετέπειτα στη Σχολή της Σμύρνης. Χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Γερμανός από τον Μητροπολίτη Άργους και Ναυπλίου Ιάκωβο.Στις αρχές του 1806 επί πατριαρχίας του Γρηγορίου, χειροτονήθηκε επίσκοπος και εκλέχθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών όπου και ανέλαβε καθήκοντα (ενθρόνιση) τον Μάιο του ίδιου έτους με ιδιαίτερη εντολή να καθησυχάσει τα πνεύματα των εκεί Χριστιανών σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης, μετά τους τρομερούς πατριαρχικούς αφορισμούς κατά των Κλεφτών που είχαν επιδράσει δυσμενώς.

                                       (ΑΓ.Π.)

  Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός γεννήθηκε στης 25 Μαρτίου του 1771 στα Δημητσάνα Αρκαδίας και πέθανε στης 30 Μαϊου του 1826 στο Ναύπλιο. Ήταν Έλληνας ιεράρχης, μητροπολίτης Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παλαιών Πατρών, και ένας από τους πρωταγωνιστές ιεράρχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με διπλωματική και πολιτική δράση. Ακόμη ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και είναι το πρόσωπο που συμβολίζει κατά παράδοση την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821.

                                           (ΑΓ.Π.)

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ

 

Ο Γρηγόριος Δικαίος (γεννημένος ως Γεώργιος Φλέσσας) περισσότερο γνωστός ως Παπαφλέσσας, γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας. Ήταν Έλληνας κληρικός, πολιτικός και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και είχε 25 αδέλφια. Σε ηλικία 28 ετών έγινε μοναχός στην μονή Βελανιδίας αλλά λίγο αργότερα λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του διαφώνησε με τον ηγούμενο και έφυγε για να εγκατασταθεί στην μονή Ρεκίτσας κοντά στο Μυστρά. Εκεί όμως προέκυψαν νέες διαφορές, κτηματικές μεταξύ του μοναστηριού και του ντόπιου μπέη και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη όπου και χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία. Aκόμη και ο εχθρός του αναγνώρισε την λεβεντιά του και έβαλε και του έστησαν το νεκρό του σώμα μπροστά του να φιλήσει το ανδρείο τούτο παλικάρι . Θυσιάστηκε στο Μανιάκι προσπαθώντας να καθυστερήσει τον στρατό του Ιμπραήμ, που θα διέλυε την επανάσταση.

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας

Περήφανοι όλοι με γενναία καρδιά, πολεμούσαν για τη λευτεριά.

Περήφανοι όλοι
(3:14)
Play

   ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ

Π